Alles klopt in het hart van Bodegraven

Op het laatste stukje vrije grond aan de rand van het dorpscentrum. Ontwikkelt Heijmans 55 grondgebonden duurzame woningen waarvan 33 koopwoningen en 22 woningen bestemd voor de vrije huur sector.

Bodegraven molen

Hart voor duurzaamheid

Bodegravenaren leren het prachtige Groene Hart van dichtbij kennen. Met die kennis komt een sterk besef van verantwoordelijkheid. Verstandig omgaan met de natuur, met energie, grondstoffen en afval is noodzakelijk om deze mooie omgeving in stand te houden. Duurzaamheid is dan ook geen optie. Het is vanzelfsprekend. In het Hart van Bodegraven worden duurzame woningen gebouwd. Dankzij de goede isolatie en moderne installaties zijn de woningen zeer energiezuinig (standaard EPC 0,30) en is geen aardgas nodig. Dat maakt de woningen klaar voor een gasloze toekomst. 

winkelstraat Bodegraven

De Bodegraafse stijl

Wie in het centrum van Bodegraven rondkijkt, ziet op het eerste gezicht een veelvoud aan gebouwen; huisjes uit vervlogen eeuwen en modernere bouw wisselen elkaar af. Wie beter kijkt, ontdekt een karakteristieke rode draad: rollagen, aanzetstenen, daklijsten en voornamelijk langwerpige verticale raampartijen. Vooral het veelvuldig toegepaste siermetselwerk is bepalend voor deze Bodegraafse stijl. Net als de karakteristieke oude dorpswoningen, krijgt iedere woning in Hart van Bodegraven een eigen identiteit mee, dankzij de verscheidenheid in metselwerkdetails en kleurstellingen van de bakstenen. Twee korte rijtjes, die wat schuin staan, vormen samen een hofje. Ieder hofje is op zijn beurt uniek en herkenbaar door variaties in het type gevels, de wisselende plaatsing van dwarskappen en verschillende kleurstellingen. Dat geeft de buurt een levendige uitstraling. 

impressie Hart van Bodegraven

Hofjes en roddelaars

Groene hofjes tussen de woningen zijn typerend voor de ruimtelijke indeling van de wijk. Ze nodigen uit tot contact tussen de buurtgenoten. Hier kunnen kinderen veilig voor de deur spelen, terwijl hun ouders vanaf de ‘roddelaartjes’ voor de woningen hun kroost in de gaten houden en genieten van het zonnetje.